Според изследване на Националния институт за мониторинг на злоупотребата с наркотици в САЩ, около 30% от тийнейджърите между 12 и 17 години екпериментират с психоактивни вещества, в това число, алкохол, марихуана, кокаин и хапчета. В действителност, тийнейджърите са по-склонни от възрастните към рисковано поведение, включително и по отношение на наркотиците. За тях това е начин да впечатлят приятелите си и да покажат своята независимост. Подрастващите са особено уязвими в началото на учебната година, заради влиянието на връстниците им.

За съжаление, това не е нещо, което се случва само „в чужбина“. Практиката в България показва, че и у нас се наблюдава подобна зависимост.

Обратно на училище

Пред последните няколко години употребата на наркоци и алкохол сред децата и тийнейжърите нараства. Наблюденията показват, че в началото на учебната година консумацията на „твърди“ наркотици се увеличава.

Да не се „цепиш“ от компанията в училище

Причините за скока на употребата на наркотици в училище са в изобилие: по-широк достъп, по-малко контрол, погрешно схващане, че лекарствата, отпускани по лекарско предписание, са по-безопасни от уличните наркотици и, вероятно най-опасният фактор – натискът от страна на връстниците.

И преди сме писали, че приятелите имат сериозно влияние по време на тийнейджърските години. А приятелите, с които тийнейджърите употребяват психоактивни вещества имат особено силна „власт“ над децата и подрастващите, убеждавайки ги, че да употребяваш наркотици те прави „готин“ и популярен.

По-детайлно погледнато, натискът от страна на връстниците може да доведе наивния експеримент в редовна употреба на наркотици, като обикновено злоупотребата се превръща в сериозно пристрастяване, много преди тийнейджърът да навърши 18-годишна възраст.

Как вие, като родител, можете да помогнете на тийнейджъра?

Според проучвания на Американската академия по педиатрия, родителите са най-добрата защита срещу употребата на алкохол и наркотици от тийнейджърите. Заедно с това, те показват, че когато родителите поднасят на децата и подрастващите неоспорима, последвателна и честа информация за психоактивните вещества, е по-малко вероятно те да имат проблеми с алкохола или наркотиците. Това обаче не означава да четете безкрайни и назидателни лекции на децата си. Информацията трябва да се поднася внимателно и по подходящ начин, съобразен с възрастта на детето

Деца, тийнейджъри и психоактивни вещества – съвети за родители

Когато разговаряте с детето или тийнейджъра за употребата на алкохол или наркотици, трябва да имате следните съвети предвид:

  • Първото и най-важно нещо е да изградите условия на доверие и открита комуникация с детето или тийнейджъра, без да го осъждате или „дамгосвате“.
  • Бъдете категорични, че употребата на алкохол и наркотици е неприемлива.
  • Бъдете готови да разговаряте открито за опасностите и последствията от зависимостта
  • Изслушвайте внимателно детето
  • Отговаряйте честно на въпросите, които вашето дете или тийнейджър ви поставят и избягвайте да си измисляте или „намествате“ информацията за нещата, които не знаете.
  • Никога не реагирайте по начин, който оставя впечатление у детето или тийнейджъра, че нямате желание за разговор.
  • Образовайте себе си и семейството си, като научите повече за употребата на алкохол или наркотици.

Натискът от страна на връстниците и проактивните родители

По-голямата част от децата и тийнейджърите получават предложения за употреба на наркотици още в прогимназията, но това не приключва и в гимназията. За съжаление, много деца започват употребата под натиска на връстниците си и започват да пият или употребяват психоактивни вещества от много ранна възраст. Тези, които отказват, често го правят, защото родителите им са успели да им обяснят потенциалните последици по достъпен за тях начин.

Как да говорите като родител с децата си за психоактивните вещества?

Всеки родител иска да предпази детето си и самият факт, че четете тази стаия показва, че вие не правите изключение. Предпазването на децата и тийнейджърите означава, че трябва да сте готови да оставите собствените си притеснения и смущения настрана и да сте готови да проведете няколко „неудобни“ разговора с подрастващия. Колкото по-честен и открит е диалогът, толкова по-добре.

По-долу ви предалагаме 9 ефективни съвета за, които да имате предвид, когато разговаряте с вашето дете или тийнейджър за алкохола и наркотиците:

Съвети за родители: избягвайте лекциите и монолозите

Уверете се, че провеждате разговор, в който детето участва активно, а не монолог. Дайте на подрастващия втзможността да говори и да изрази собствените си мисли по всяка тема, дори да е малко встрани от разговора.

Съвети за родители: направете разговора съотносим

Говорете за собствения си опит с употреба на психоактивни вещества. Ако никога не сте опитвали наркотици, обяснете на детето защо сте направили този избор. Ако сте пушили трева като тийнейджър или в стидентските си години, бъдете честни и поемете отговорност за собствените си действия.

Съвети за родители: изберете подходящо време за разговор

Децата ще са по-малко склонни да проведат разговор, ако бързат за среща с приятели или имат друг ангажимент, за който бързат. Изберете подходящ времеви интервал, за да провеждате тези разговори, например, след вечеря или в колата, на връщане от училище.

Съвети за родители: говорете за ситуации, свързани с наркотиците, с които и вие, детето сте запознати или сте видели лично

Ако сте в парка с детето или тийнейджъра и видите група деца, пушещи трева, използвайте момента, за да поговорите с подрастващия за наркотиците.

Съвети за родители: медиите и новините могат да ви помогнат

Независмо дали е съобщение във Facebook за рок звезда, починала от свръхдоза хероин, или телевизионно предаване, в което се обсъждат опасностите от пиене на алкохол, използвате примери от истинския живот, като възможност за провеждане на разговор с тийнейджъра или детето си. Това е чудесен начин да разберете какво мисли подрастващият за наркотиците и алкохола.

Съвети за родители: отбележете колко е скъпа зависимостта от психоактивни вещества

Ако кутия цигари струва 5.30 лв, тогава навикът за употреба всеки ден ще струва на детето почти 2000 лв. на година. Поставяйки въпроса така, ще помогне на детето да осъзнае, че има много по-добри начини да похарчи парите си.

Съвети за родители: разговаряйте за незабавните последици

Тийнейджърите понякога не могат да видят „голямата картинка“, особено когато става дума за употреба на наркотици. Вместо това, се фокусирайте върху краткосрочните последствия, като това, че пушенето причинява лош дъх, или алкохолът влияе лошо на спортните постижения. Но, както казахме по-горе, подкрепете твърденията си с факти, недейте да си измисляте, тъй като децата и младежите лесно могат да проверят твърденията ви и да загубят доверие във вас.

Съвети за родители: обяснете, че наркотиците водят до пристрастяване

Може да ви се струва странно, но много деца и тийнейджъри не разбират концепцията за завсимост. Те погрешно вярват, че могат да спрат, когато си пожелаят. Обяснете за химическите промени, които настъпват в мозъка и как това върви „ръка за ръка“ с дългосрочната употреба. Помогнете на децата и тийнейджърите си да разберат, че да останат „чисти“ след това изисква професионална помощ. Можете дори да направите още една стъпка, като ги доведете при нас – в терапевтичен център ТРАМПЛИН.

Съвети за родители: създайте и налайте правила

Заявете ясно на детето или тийнейджъра каква е позицията спрямо употребата на алкохол и наркотици. След това ясно опишете какви ще са последствията при нарушаването на тези правила.

Детето ми употребява наркотици! Какво да правя?

Има много неща, които можете да направите, в зависимост от това дали сте разбрали случайно, или детето / тийнейджърът е решил/а да сподели с вас. Ще напишем допълнителен материал, посветен само на тази тема. Дотогава, можете да се обърнете за консултация към нас. Ние сме насреща да помогнем на детето ви да преодолее зависимостта от наркотиците, но това може да стане единствено, ако той или тя желаят да надскочат себе си. Въпреки това, можете да се свържете с експертите от рехабилитационен център ТРАМЛИН.

Ние сме първи и единствени в България, които предлагаме рехабилитация на наркозависимост, специално насочена към деца и младежи, така че можем да ви помогнем с професионална консултация. Свържете се с нас!