Деветдесет процента от зависимостите стартират в тийнейджърските години. Като родители, за вас е изключително важно да не игнорирайте рисковите фактори, да не приемате за даденост, че вашето дете е добре или просто да игнорирте проблема, защото мислите, че това е фаза от развитието на детето. Ако ви се струва, че нещо не е наред, важно е да предприемете действие веднага.

За съжаление, когато става дума за деца и алкохол, родителите не могат просто да погледнат в кристалната топка и да разберат дали детето им има или ще има проблеми с алкохола или употребата на наркотици. Има обаче наследствени фактори, както и такива на околната среда и ако следите за тях, ще ви помогнат да откриете дали детето попада в рискова група за употреба на упойващи субстанции. Така ще можете да сте подготвени – вие и детето и да намалите възможността от употреба на психоактивни вещества.

Важно е да имате предвид, че рисковите фактори не определят задължително съдбата на детето. Те само дават обща насока за вероятността вашият тийнейжър да употребява наркотични вещества или алкохол.

Със сигурност можем да кажем че когато следите за рисковите фактори внимателно и обързнете внимание на младежа достатъчно рано, можете да намалите възможността от наличие на проблеми с дрогата в бъдеще. Разбирането на рисковите фактори е важно и кога дете или тийнейжър, попадащо в рискова група вече експериментира с психоактивни вещества или пристрастяването е налице.

Фамилна история

Наличието на член от семейството, който е имал или има проблем с наркотиците или алкохола, може да увеличи риска от възникаване на проблем. Има голям биологичен риск за детето, ако родителите му имат пробелеми с употребата на наркотици или алкохол и този риск съществува дори, ако по-далечни негови роднини са употребявали или все още употребяват. Тук се включват чичовци, лели, баби и дядовци, братовчеди. Разбира се, влиянието на гените не означава, че детето автоматично ще стане зависимо.

Зависимостта е въпрос на избор, гените не могат да определят съдбата на младия човек.

В случай, че има фамилна история на зависимост към ПАВ, задачата ви на родител е да запознаете детето достатъчно рано, че е изложено на по-голям риск от пристрастяване към наркотици или алкохол. Тези разговори трябва бъдат проведени преди пубертета или в ранните тийнейджърски години. Дискусията трябва да протича така, както бихте уведомили детето, че имате заболяване като диабет, например.

Не сте сигурни как да проведете разговора и какво да кажете? Опитайте с долния сценарий за разговор, като разбира се, го пригодите за вашия случай и семейство:

„Твоят дядо има заболяване, наречено алкохолизъм. Това означава, че той не може да пие алкохол, а когато той го прави, той не се грижи за своето здраве. Това наранява мен и останалите хора, които той обича.
Да, пиенето на алкохол не е забранено от закона, но някои хора могат да се справят с това да пият, а други – не. Това заболяване може да се предаден на останалите хора в семейството, затова ти трябва да следиш за това и аз съм тук, за да ти помогна.“

Психично здраве или поведенчески проблеми

Ако вашето дете има психиатрични проблеми като депресия, безпокойство или Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, той или тя е подложен/а на по-голям риск от възникване или наличие на зависимост към наркотиците или алкохола.

Въпреки това не всички тийнейжъри с тези заболявания развиват зависимост от към психоактивни вещества. Рискът се увеличава, когато те имат проблеми с това да управляват своите мисли и емоции. Затова, ако сте родителите на деца с прихиатрични проблеми, трябва да бъдете по-бдителни за възможността вашият тийнейджър да употребява наркотици или алкохол.

Добра идея е да поговорите с лекарите, които се грижат за детето за връзката между психичното му заболяване и употребата на забранени субстанции.

Управлението и лечението на основните психологични състояния и разбирането как емоционалните и поведенческите проблеми могат да породят или ескалират зависимост към наркотици, е важно за намаляване на риска и превенция на съпътстващи заболявания.

Травма

Децата и подрастващите, които са преживели травматични преживявания (били са свидетели или участници в автомобилна катастрофа, природни бедствия, станали са жертва на физическо или сексуално посегателство и други) показват по-голяма склонност към употреба на психоактивни вещества на по-късни етапи от живота си.

Затова е важно родителите да разпознаят възможното въздействие на травмата върху детето си и да потърсят начин, по който му помогнат. Ако те нямат възможност да решат проблема, да го подкрепят и насочат към специалист.

Рисково поведение

Децата и младежите, които често поемат рскове или имат проблем с контролирането на импулсите си са подложени на по-голям риск от употреба и зависимост към дрога. Докато повечето тийнейджъри разбират опасностите от поемане на необмислени рискове, някои изпитват трудност да устоят на импулса. Рисковото поведение е особено характерно за тийнейджърите.


Ние можем да помогнем!

Ако смятате, че вашето дете или тийнейджър попадат в рискова група или вече употребяват наркотици, експертите от Ка Спорт – ТРАМПЛИН са насреща за допълнителна помощ.

Свържете се с нас за консултация по удобен за вас начин »

Ако имате нужда от повече информация за нашата дейност, може да я получите тук »
Повече за рехабилитационен център за подрастващи ТРАМПЛИН и отговори на често задавани въпроси можете да научите тук »