Признаването на употребата е първата стъпка към взимането на контрола над живота ти. Това означава, че си готов да стъпиш на трамплина, който ще ти даде старт да надскочиш себе си и да започнеш нов живот като зрял човек, който отговаря за постъпките си.

Защо да кажеш на родителите си, че използваш наркотици?

Обикновено признанието, че използваш наркотици идва, когато смяташ това не само за пристрастяване, но и за злоупотреба, която може или вече има сериозни последици върху твоето здраве и начин на живот.

Обаче не е задължително да си „стигнал дъното“, за да споделиш с родителите си, че използваш психоактивни вещества и да поискаш тяхното мнение или съвет.

Признанието, че употребяваш наркотици, изисква кураж, но те прави по-зрял и отговорен човек

Да кажеш на родителите си, че употребяваш и дори може би си зависим от наркотиците, изисква кураж. От друга страна, самият факт, че можеш да се изправиш пред тях, показва зрялост и готовност да отговаряш за действията си като отговорен възрастен човек. Освен това родителите ти са хората, които ще са винаги до теб, готови да ти окажат необходимата подкрепа. По тази причина, когато говориш с тях, бъди напълно открит и им разкажи как смяташ да се справиш със зависимостта си от наркотиците. Можеш да поискаш и съвет от тях.

Живеейки в лъжа, не само ти чувстваш тревожност, но притесняваш и родителите си

Докато живееш в лъжа и се криеш от всички свои близки, ще чувстваш тревожност. Освен това, когато все още живееш с родителите си и ги виждаш всеки ден, те вероятно вече са забелязали, че нещо се случва с теб и се притесняват дали всичко е наред.

Това може да се дължи на променливите ти настроения, причинени от честата употреба на наркотици. Твоята личност се променя под въздействието на психоактивните вещества и родителите ти най-вероятно вече са усетили, че ги избягваш и че вече не ги поглеждаш в очите.

Какви са предимствата да кажеш на родителите си, че използваш наркотици?

Когато си тийнейджър или млад възрастен, срещаш много предизвикателства, сред които повишаване на образованието, изграждането на кариера и дори собствено семейство, някой ден. Идва ден, когато трябва да покажеш на останалите, че животът ти е под контрол и ти се справяш добре.

Да потърсиш съвет или подкрепа от родителите си, когато нещо те тревожи, показва, че си достатъчно зрял, готов да поемаш отговорност за действията си и си способен да намираш решение на проблемите си. Освен това, това споделянето с родителите ти, ще помогне да изградите по-истинска и силна връзка помежду си, основана на доверие – като зрели хора, различна от отношенията родител – дете.

Ако се чувстваш засрамен или притеснен да кажеш на своето семейство за употребата на наркотици, помни, че те могат да ти предложат подкрепа и те окуражат. Възможно е твоята зависимост към наркотиците да е оказала влияние и на тях, особено ако все още живеете заедно. Ако отношенията ти със семейството ти страдат в резултат на твоята употреба на наркотици, признанието, че имаш желание за лечение, може да помогне да изградите по-здравословна връзка.
Дори да се опитваш да криеш зависимостта си, вероятно те вече подозират за нея, тъй като наркозависимостта оказва влияние на твоето поведение. Най-добрият начин да бъдат на твоя страна и да ти окажат подкрепа, вместо да живеете в срам и тайни.

Как да се подготвиш да кажеш на родителите си, че използваш наркотици?

Накратко казано, съобщаването на родителите ти за твоята употреба може да протече по следния начин – изправяш се пред родителите си и честно да им разказваш, че употребяваш наркотици, защо го правиш, разказваш им как това се отразява на живота ти и отношенията ти с останалите, какво смяташ да правиш оттук нататък и каква според теб е тяхната роля за това. Може да поискаш съвет или помощ от тях, както и да ги помолиш за разбиране и подкрепа. След това заедно взимате решение какви са следващите стъпки на всеки от вас.

По-долу представяме малко по-подробно този процес.

Планирай какво ще кажеш кажеш на своите родители

Планирането на разговора с твоето семейство, може да ти помогне за по-продуктивен диалог. Помисли за следните неща:

  • как ще подходиш към родителите си и какво искаш да постигнеш с тази дискусия;
  • помисли за специфичните проблеми, които са в основата на твоята употреба на наркотици, както и начините, по които твоето семейство може да ти помогне.

Планирането може да ти помогне да проведеш разговора гладко, без да се отклоняваш или разсейваш.

Не е нужно да изпадаш в детайли, ако нямаш желание за това

Изцяло от теб зависи колко ще споделиш с родителите си за своята употреба. Не си длъжен/на да им казваш неща, които те карат да се чувстваш неудобно или да се срамуваш. Помисли за това, което искаш да споделиш за своята зависимост.

Има няколко неща, за които със сигурност трябва да уведомиш своите родители, а именно, ако има опасност или вече са налични здравословни проблеми, възникнали в резултат на употребата на наркотици, както и в случай на бременност.

Бъди подготвен за реакцията на своите родители

Преди да започнеш разговора със своите родители, трябва да знаеш, че те може да посрещнат информацията по много различни начини – да се шокират, да се объркат, да се натъжат, да се засрамят и дори да изпаднат в ярост. Понякога родителите веднага проявяат желание за помощ и подкрепа, а може да отнеме минути, часове, дни, дори седмици, преди да осъзнаят информацията и да преодолеят шока.

Трябва да знаеш, че първоначалната им реакция е насочена към наркотиците и тяхната употреба, а не към теб като личност и трябва да си готов да се изправиш пред реакцията на своите родители, независимо дали е позитивна или негативна.

Дай време на родителите си да осъзнаят това, което си им казал. След като преодолеят първоначалния шок, те ще проявят желание да ти помогнат и да те подкрепят.

Твоите родители могат да поискат да споделят с теб и своята гледна точка – как твоята употреба и зависимост от наркотиците влияе на тях. Може да е трудно да чуеш тези неща, но ги изслушай – това е важно не само за тях, но и за теб. По тази причина, задължителна част от рехабилитацията по програма „Живот без дрога“ е работата със семейството и груповите семейни консултации, които да помогнат за преодоляване на чувството на негодувание и гняв.

Потърси помощ от някой, за да ти помогне да кажеш на родителите си

Може да имаш нужда от близък приятел, който да е до теб или да те подкрепя преди, по време или след разговора с родителите ти за твоята зависимост. Така ще има още един човек, на когото можеш да разчиташ, докато споделяш със своето семейство. Този човек може да ти помогне в подготовката да се изправиш пред родителите ти или да бъде до теб и да започне разговора, ако изпитваш затруднения как да подхванеш темата или ако в определен момент не можеш да продължиш.

Как да проведеш разговора с родителите си?

Не отлагай разговора – идеалният момент никога няма да дойде. Дай си време да се подготвиш, но го ограничи в период – един час или един ден. Заложи си конкретна дата или час и се започни дискусята, без да протакаш.

Въведи родителите си в темата на разговора

Започни разговора с това какво се надяваш да постигнеш с тази дискусия и защо е важна за теб. Подготви родителите си за това, което ще чуят. Обикновено, започването на разговора е най-трудната част, затова може би е добре да си упражнил предварително какво и как ще кажеш.

Можеш да започнеш с изречения като: „Има нещо сериозно, за което искам да поговорим и съм наистина притеснен как да ви го представя. Надявам се, че ще ме изслушате и ще опитате да разберете.“ Можеш да подходиш и по друг начин с нещо като това: „Имам проблем с нещо и това е моят начин да достигна до вас. За мен е наистина трудно да говоря с вас за него, затова моля да ме приемете сериозно и да ме изслушате. Разчитам на вашата подкрепа.”

Кажи на родителите си дали в момента използваш наркотици

Бъди откровен с родителите си за това дали в момента използваш наркотици. Недей да лъжеш или да намаляваш количеството наркотици, коитои използваш, въпреки че вероятно ще се изкушиш да го направиш. Вместо това бъди честен/на и кажи на родителите си какво става.

Можеш да кажеш на своите родители: „В момента използвам наркотици, но това е, защото ме е страх да спра. Искам да поставя това под контрол.”

Изрази емоциите си

Кажи на своите родители как наркотиците и зависимостта към тях се отразяват на теб и живота ти. Може да изпитваш смесени емоции, което е напълно нормално. От една страна, сигурно забелязваш негативните ефекти на наркотиците върху живота ти, но в същото време вероятно ще ти е трудно да спреш и не можеш да намериш алтернатива. Като говориш за емоциите си, помагаш на родителите си да видят как наркотиците влияят на твоя живот, както и какво изпитваш ти.

Можеш да им кажеш: „Никога не съм си мислел, че ще стигна до тази точка и съм уплашен, че не мога да си помогна сам. Имам нужда от помощ.“

Ние можем да ти помогнем!

Център за личностно развитие ТРАМПЛИН е твоят трамлин към твоето ново Аз. Ние знаем, че можеш да се справиш, но когато не можеш да се справиш сам, ние сме тук, за да ти помогнем.

Свържи се с нас още сега »