Има дни, в които младежът изглежда по-различно – необичайно дистанциран е, държи се странно неадекватно или просто усещате, че нещо не е наред. Възможно е детето просто да е имало лош или тежък ден или да е спало лошо през нощта? Може да се разболява или да са промени, дължащи се на пубертета. Но ако забележите, че подобно поведение се повтаря, може вашият тийнейджър да е надрусан…

Винаги е трудно да се определи какво точно се случва в съзнанието на подрастващите, а когато става въпрос за наркотици, понякога е още по-сложно, особено ако досега не сте се сблъсквали с подобен проблем. Понякога, дори детето да не е започнало да употребява наркотици, но има проблем, на който не сте обърнали внимание навреме, то попада под риск от това да започне да употребява наркотици.Ето защо е особено значение да можете да различите кога поведението на сина или дъщеря ви се дължи на временно състояние, на специфичната им възраст или е защото са надрусани.

В зависимост от обстоятелствата, това може да повлияе тяхната безопасност, а и вашата.

Основни белези за употреба на наркотици

Познаването на белезите за употреба на наркотици ще ви помогне да вземете възможно най-добрите решения в подобна ситуация. Ако подозирате, че подраставащият е надрусан, по-долу ще намерите списък с индикатори, които могат да ви помогнат да разберете дали подозренията ви са основателни

Дали е надрусан? Дезориентация

Когато е надрусан, подрастващията може да изпадне в състояние на опиянение, усещане за движение на сън, понякога придружено и с еуфория. Надрусаният изглежда сякаш не е свързан с настоящето, нито го вълнува какво се случва около него. Много вероятно е да се концентрира трудно и да не може да следи разговора.

Дали е надрусан? Зачервени очи и течащ нос

Обърнете внимание на очите и носа на детето. Това е един от най-честите симптоми, които ще откриете, когато търсите признаци за това дали подрастващият е надрусан. Това е така, защото употребата на наркотици причинява зачервяване и сълзене на очите. Освен това някои наркотици могат да доведат до течащ нос.

Затова, честото издухване и бърсане на носа, както и носенето на слънчеви очила в затворени помещения, с цел да се скрият кървясалите очи, могат да бъдат сигнал за употреба на наркотици.

Дали е надрусан? Необичайни действия

Когато е друсан, подрастващият може да има нехарактерно поведение. Затова, ако детето изглежда необичайно дружелюбно или напротив, проявява нетипична агресия, както и ако като цяло прави неща, които обичайно не очаквате от него, е възможно да е под влияние на наркотици.

Например, кокаинът може да доведе до здраво стискане на челюстта, неконтролируемо говорене и параноя. Хероинът, от друга страна, може да причини силна сънливост, клюмане, сърбеж в носа или по скалпа, както и необичайна смяна на настроенията.

Дали е надрусан? Промяна на говора

Има ли промяна в начина на изразяване на детето? Звучи ли ви речта му необичайно, има ли затруднения в произнасянето думите или при съчетаването им в изречения?

Употребата на наркотици може да причини завален говор, особено, когато подрастващият е надрусан с хероин или други опоиди. Ако тийнейджърът има проблем с комуникацията и говорът, има голяма вероятност да е надрусан и/или пиян.

Дали е надрусан? Превъзбуда

Някои наркотици, като метаамфетамините и кокаинът, може да причинят раздразнителност и нервност. Ако забележите подобна промяна в поведението на младежа, причината може да е в това, че е надрусан.

Дали е надрусан? Проблеми с дишането

Опоидите подтискат централната нервна система, забавяйки работата на тялото. Прекомерната употреба на тези субстанции могат да забавят дишането до толкова, че това да бъде опасно за здравето. Плиткото или забавено дишане могат да бъдат сигнал, че подрастващият е надрусан (и дори е възможно да е предозирал).

Дали е надрусан? Необясними здравословни проблеми или наранявания

Злоупотребата с различни видове наркотици води до характерни физиологични признаци при подрастващите. Следите от венозното инжектиране на наркотици са достатъчно добре познат признак. Но освен това, необяснимото кръвотечение от носа най-често се причинява от смъркането на наркотици. Използването на стъклени пипети за пушене на наркотици като крек, може да остави малки изгаряния по пръстите или устните.

Дали е надрусан? Миризма на наркотици

Усещате ли по дрехите или косата на тийнейджъра ви миризма на дим, сладникав аромат или остър неприятен мирис? Ако е така, това може да е сериозен индикатор за употреба на марихуана, подобен на миризмата на алкохол в дъха на детето.

Освен това, употребата на силни парфюми или освежители за въздух може също да е знак, че подрастващият се опитва да прикрие миризмата на дрога.

Дали е надрусан? Прекалено потене или треперене от студ

Ако детето се поти усилено или трепери от студ, което е в противоречие с околната температура, това може да се дължи на употреба на наркотици. Такива белези обикновено се наблюдават при подрастващи, които са надрусани с опоиди.

Помогнете на детето си да се справи с наркотиците!

Забелязали сте един или повече от споменатите по-горе признаци, че тийнейджърът е надрусан и подозирате, че детето ви употребява наркотици? Свържете се с нас. Нашите психолози ще проведат разговор с вас и с подрастващия, ще ви дадат мнението си и ще ви консултират как да подходите в конкретната ситуация.

Свържете се с нас още днес!