По време на юношеството сблъсъците и конфликтите с детето стават по-чести, отколкото са били до момента. Вероятно не сте на едно мнение по редица въпроси, но трябва да осъзнаете, че най-голямата пречка в комуникацията ви е необходимостта на тийнейджъра да развие своаята независимост. Този период е труден за подрастващите и те трябва да намерят своя начин да изградят пълноценна и зряла личност, но това не означава, че родителите няма върху какво да работят.

Понякога, когато детето започне да расте, за родителите се оказва трудно да се откажат от авторитета си и да му оставят повече самостоятелност в процеса на вземане на решения. Тази стъпка обаче е изключително важна, защото е част от пътуването на подрастващия към това да бъде отговорен млад възрастен.

Когато възникне конфликт с тийнейджъра, можете да следвате същите стъпки, които посочихме в статията за решаване на проблеми.

Прилагайки ги за управление на конфликтите с подрастващия не само ще му даде схема на това как да се справя с подобни ситуации в собствения си живот, но може да намали вероятността от бъдещи сблъсъци с тийнейджъра.

Примерна конфликнта ситуация с тийнейджъра

Нека си представим, че вие и тийнейджъра сте на различно мнение за парти през уикенда.

Вие искате да:

 • закарате и вземете детето от партито;
 • проверите дали има възрастен, който ще наглежда децата;
 • тийнейджърът да се прибере вкъщи до 23:00 часа.

Тийнейджърът иска да:

 • отиде с приятели;
 • да се върне с такси или да остане да спи там;
 • се прибере, когато сам/а реши.

Как да постигнете съгласие, което позволява и на двете страни да получат това, което искат?

Стратегията за решаване на проблеми, която вече описахме, може да се използва и при възникнали конфликти с тийнейджъра.

За да е по-лесен процесът, можете да изтеглите и да принтирате примерната таблица, която съдържа стъпките за решаване на проблеми от тук. Създадохме файла, за да илюстрираме как можете да намерите решение на различни проблеми, като можете да го използвате и в случаи на конфликти с тийнейджъра:

Стъпки за решаване на конфликти с тийнейджъра

Идентифицирайте проблема

Първата стъпка от решението на конфликта е да сте спокойни и да „назовете“ в какво се състои проблемът. Облечете го в думи така че да е ясен както за вас, така и за тийнейджъра.

Важно е да откриете основната причина или да се съсредоточите за начало само върху един от проблемите и след като приключите с него, може да преминете към следващия.

Ето няколко примера за вербализиране на проблема, който посочихме по-горе:

 • „Искаш да отидеш на парти с приятелите си и да се прибереш с такси.“
 • „Притеснявам се, че на партито ще има много алкохол и не зная дали ще присъстват възрастни.“
 • „Когато излизаш, се притеснявам къде и искам да знам, че всичко е наред. Нека заедно да намерим начин да можеш да излизаш с приятелите си и да се забавляваш, а ние да се чувстваме спокойни, че си в безопасност. „

Намерете причината за конфликта

Помислете защо конкретната ситуация е проблем за вас. Разберете на какво държи тийнейджърът в тази ситуация и обяснете причините за вашата реакция и защо това е важно за вас.

Например, можете да зададете въпроса: „Защо не си съгласен/съгласна да се прибереш в посоченото време вкъщи?“. След това изслушайте внимателно гледната точка на тийнейджъра и я приемете, без да влизате в дискусии или да спорите с неговото виждане.

Потърсете възможни решения на конфликта

Направете т.нар. брейнсторминг – бъдете креативни и се стремете всеки от вас да предложи поне четири възможни решения.

Не съдете предложенията, които се дават – записвайте всяка идея, без да я коментирате на този етап, независимо от мнението ви за нея.

Например,

 • Можете да предложите вие да вземете тийнейджъра от партито, но да го оставите той/тя да вземе избере часа.
 • Или подрастващият може да каже: „Може да взема такси с двама приятели, които живеят наблизо“

Оценете предложенията за решения на конфликта

Разгледайте предимствата и недостатъците на всяко решение, започвайки от положителните страни. Може да е полезно да започнете със задраскване на всички предложения, за които и двете страни са съгласни, че не са приемлива възможност.

Например, може и вие, и тийнейджърът да смятате, че това младежът да се вози сам/а в такси не е добра идея. Вместо това можете да поставите ясни правила за времето – например, тийенйджърът трябва да си бъде вкъщи в 23:00 ч., освен ако не се разберете за друго.

Малко вероятно е решението да удовлетворява всички страни, затова бъдете подготвени да направите компромис, но изискайте това и от страна на тийнейджъра. Целта е да решите конфликта по най-приемливия и за двете страни начин.

Подгответе и резервен план, в случай, че нещо се обърка, например, ако шофьорът, който ще прибере тийнейджъра, е пиян, или няма възможност да отиде да го вземе от партито. Обсъдете плана и с тийнейджъра.

Задействайте взетото решение

След като вече сте постигнали съгласие и имате план за действие, трябва да уточните условията ясно. Може да е по-лесно, ако го направите в писмен вид, като дори можете да поставите бележки кой какво ще направи, кога и как.

Оценете резултата

След като сте опитали решението, отделете време да се съберете и да дискутирате дали то е било работещо във вашия случай, както и дали всички условия са били справедливи за всяка страна.