Център за личностно развитие на подрастващи ТРАМПЛИН работи по програма „Живот без дрога“ и предлага рехабилитация, личностно развитие и интеграция на деца и юноши, застрашени от употреба на психоактивни вещества или в начален период на употреба.

В тази статия ще разкажем малко повече за КУДО и защо то е съществена част от програмата за рехабилитация и ресоциализация на деца и младежи, зависими от наркотици.

КУДО и рехабилитацията на наркозависими юноши и деца в „Живот без дрога“

Рехабилитационната програма за зависими от наркотици деца и младежи „Живот без дрога“, прилагана в терапевтичен център ТРАМПЛИН се базира на теорията на социалното научаване и динамиката на отворен тип програма. Инспириран от този опит, моделът на рехабилитационен център, търси социалните и психологически предпоставки за проблема, тяхната локализация и решаване, но без изолация.

В „Живот без дрога“ рехабилитацията и възстановяването работят в посока отдалечаване на подрастващите от социалните обкръжения, които са свързани със загубата на контрол, дисфункционалния и негативен стил на живот.

Център за личностно развитие на подрастващи ТРАМПЛИН не само създава първата програма за зависими деца и младежи в България – „Живот без дрога“ е и първата програма у нас, в която спортът има основна роля като част от възстановяването на зависимите.

В останалите програми за наркозависими заниманияга със спорт, целят повишаване на тонуса, подпомагат свободното общуване между резидентите, докато в програмата „Живот без дрога“ целта на спортните занимания е друга. С помощта на бойните спортове, наркозависимите младежи придобиват нова перспектива за света около тях и по-важното – опознават себе си, изграждат нова, хармонична визия за собственото си „АЗ“, учат се на дисциплина и им дават „инструменти“, с които да преодоляват критични ситуации.

КУДО ДАЙДО ДЖУКУ

„КУДО ДАЙДО ДЖУКУ“ е модерен боен спорт, които е сред най-реалистичните и практични стилове, които някога са създавани. Символ на „КУДО ДАЙДО ДЖУКУ“ е йероглифът „Ку“, който означава „свободен“. Девизът на „КУДО ДАЙДО ДЖУКУ“ е „Спорт на успелите“.

Философия на КУДО ДАЙДО ДЖУКУ

Бойните изкуства не са спорт, те са начин на живот

В залата по КУДО се влиза всеки ден. Целта е да победим егоизма и агресията в себе си и така пречистени, да обединим тялото и съзнанието. Постигането на вътрешна хармония ще ни позволи постоянно да разширяваме границите на своите възможности.

КУДО не е просто начин да запълваш времето си или да тренираш физиката си.

Колкото повече тренираш и се учиш, толкова повече неща вътре в теб, извън физическия аспект, ще се развиват. Ще придобиеш умения, които на пръв поглед нямат нищо общо с реалния свят, но всъщност ти помагат да станеш осъзнат Човек, който е в хармония със себе си и околния свят; уверен човек, който може да се изправи пред предизвикателствата и да се справи с тях, без да има нужда от наркотици и външни стимуланти.

Най-тежката битка в КУДО е битката със собственото ти „АЗ“

Във вечното състезание с природата, човекът изучава необятността на космоса, достига морските дълбини, разбива атома, овладява стихиите, превръща се в полубог, но е забравил себе си.

Има толкова много хора, които са оставили да потъне в забвение една толкова огромна вселена, каквато е самият той. Последствията от това са, че той още не е готов за откритията, които прави, не е съзрял достатъчно за тях и вместо да ги управлява, те управляват него.

Японската дума „Басай“ означава да проникнеш в крепостта – да я превземеш. Но коя е истинската крепост, която трябва да атакуваме? Битки, сражения, войни се водят от незапомнени времена. Но каквото и да завоюваме, когото и да победим, дълбоко в нашето съзнание един глас ни казва: „това е истинско“ или „това не е истинско“. Колкото и да се опитваме да се представим пред другите като много силни, честни и добри, пред нас като съдия се изправя собствената ни същност и размахвайки заканително пръст ни съобщава за поредната загуба. Загуба в най-голямото сражение – сражението със собственото „АЗ“.

„АЗ“ е най-голямата и трудно превземаема крепост, защото я пазят собствените ни слабости и страхове.

Но тя има тайни и скрити вратички, през които може да се проникне. Как да стане това, ни учат Бойните изкуства и КУДО.

КУДО в терапевтичен център ТРАМПЛИН

В спортните занятия по КУДО, организирани от Ка Спорт, могат да се включат не само деца и юноши, които са в процес на рехабилитация на зависимост от наркотици, но и всеки, който иска да постигне хармония със себе си и да спечели битката със собствения си „АЗ“. Всичко необходимо, включително и екипировката, се предоставят от Ка Спорт.

Ние гарантираме твоята безопасност!

Екипировката, която предоставяме дава почти пълна гаранция срещу наранявания.

За твоите тренировки ще ти предоставим защитен шлем „Supersafe“ и специални ръкавици, които почти напълно предотвратяват травмите и нараняванията. Освен това, заниманията се провеждат на специално подово покритие, което ще те предпази от наранявания при борба и натъртвания при хвърляния.

График на занятията по КУДО

Научи повече за кудо тук » 

А ако искаш да възвърнеш контрола над живота си и да преодолееш зависимостта от наркотиците, свържи се с нас »