През целия месец декември, 2014 г. се проведе “Професионално ателие” – проект за обмяна на знания, опит и умения за подобряване на устойчивостта на организацията и партньорите, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009​ – 2014 г.

Специалисти от рехабилитационен център за подрастващи ТРАМПЛИН имаха щастието да вземат участие в Ателието, заедно с представители на сдружение „Бебе и дете“ и фондация „Бащинство“.

Проектът „Професионално ателие“ беше изключително интересен, а иновативните подходи при работа с деца, които трите организации представиха, откриват ново поле от възможности за съмишлениците на каузата

„Повече щастливи деца в България!“

Темите, представени в рамките на Ателието, бяха изключително интересни и ни наведоха на интересни изводи за това как да използваме споделените знания и опит в практиката си, за да могат децата ни да са по-пълноценни личности.

Ето какво научихме от отстаналите участници:

Сдружение „Бебе и дете“

Вероника де Буур, от сдружение „Бебе и дете“, проведе обучение „Маркетинг и ПР на организацията“.​ Освен това „Бебе и дете“ представиха метода за грижа и ненасилствена комуникация с бебета и деца на д-р Харви Карп и метода Фото глас за терапевтична фотография.

Фондация „Бащинство“

На 29.12 Борис Колев, от фондация „Бащинство“ в рамките на своя „Практикум по импровизационен театър“ демонстрира ефекта на импровизационния театър.

Представяне на център ТРАМПЛИН в рамките на „Професионално ателие“

Център за личностно развитие ТРАМПЛИН, който беше представляван от Калин Петков, представи работата си с методите на арт терапията и спорта КУДО, с помощта на децата от СУПЦ „Княз Борис I“.

Той откри Ателието на 19. и 20.11.2014 г. с демонстрация на арт терапия, която включваше запознаване на участниците чрез рисунки, изобразяване на безопасните места на всеки и създаване на партньорско безопасно място за всички присъстващи.

В края на декември той проведе обучение „Приложение на ескпресивна арт психология при работа с деца“, а на 26, 27 и 28.12.2014 г. води и практикума „Цикъл – създаване на мандала“

Научени уроци от „Професионално ателие“

Интересно е усещането да представиш себе си пред група от хора, чрез картина. Какви ли не мисли могат да минат през главата ти – че не рисуваш добре или че е по-лесно да се опишеш с думи.

За някои от децата от СУПЦ „Княз Борис I“, да нарисуват себе си или мечтите си е един много по-богат начин да комуникират, тъй като някои от тях не могат да пишат, а за други – боравенето с думи е сложна работа. Емоционалният свят на тези деца е не по-малко шарен от този на всяко друго дете или възрастен.

Професионалистите от сферата за работа с деца, имат нужда от допълнителни обучения, това е ясно като бял ден (68% от Българите, одобряват физическото наказание).

Старите подходи са неефективни и резултатите са очевидни – децата в България растат като едно потенциално агресивно бъдещо поколение, с отклонения във физическото и психическото развитие, соматични заболявания, личностни и емоционални нарушения и др.

Решения има!

Но от нас зависи да сме в крак с най-новите открития в областта на психологията, педиатрията, педагогиката и изкуствата. Българските деца, наистина го заслужават.

Проектът „Професионално ателие“ ни помага да обновим ресурса и творческия си потенциал на родители и специалисти, а като резултат, и да променим подхода си към собственото си израстване и отношение към децата!

Снимки от „Професионално ателие“

"Професионално Ателие" за обмяна на знания, опит и умения
Уъркшопи за обмяна на опит в грижата за подрастващите
Новите открития в областта на психологията, педиатрията, педагогиката и изкуствата
Решения за психологията, педиатрията, педагогиката и изкуствата
Решения за бъдещето на децата и младежите