Почти във всички случаи употребата на психоактивни вещества (ПАВ) има признаци, по които може да се забележи наличие на възможен проблем. Те могат да бъдат както физически, така и поведенчески симптоми за употреба на наркотици, а най-често – и двете.

Употребата на нароктици оказва влияние на всички хора, независимо от тяхната възраст или социален статус. Каквато и да е причината човек да започне да употребява наркотици – дали за отпускане, или по лекарско предписание, той може да развие толерантност към веществото, да започне да изгражда модели на повишена употреба, което да доведе до физическа зависимост и в крайна сметка пристрастяване. Понякога всичко това се случва, преди потребителят дори да го осъзнае.

Толерантността към лекарства като симптом за употреба на наркотици при подрастващите

Някои от най-забележимите симптоми за употребата на наркотици са тези, които засягат определени физиологични процеси. Например, толерантността на тялото към дрогата се развива, когато веществото се използва за дълъг период от време или достатъчно често, така че тялото да има възможност да се адаптира към постоянното повишеното присъствие на веществото. С повишаването на толерантността на тялото, е необходимо увеличаване на количеството за постигане на предишните ефекти от употребата.

Тийнейджърите, които редовно използват наркотици, в желанието да постигнат по-силен ефект и да преодолеят толерантността, така че да могат да се „надрусат качествено“, да усетят веществото, могат да приемат толкова големи дози, които да ги изложат на риск от потенциално фатално предозиране.

Физически симптоми за употреба на наркотици

По-долу ще опишем някои от промените във външния вид, които могат да бъдат възможни симптоми за употреба на наркотици от тийнейджъри.

 • Кървясали или „стъклени“ очи;
 • Разширени или стеснени зеници.
 • Резки промени в теглото, обикновено отслабване.
 • Промени в хигиенните навици;
 • Чести стоматологични проблеми;
 • Промяна в кожата и дерматологични проблеми;
 • Проблеми със съня – безсъние или прекомерна сънливост и постоянен сън.

Симптомите за употреба на наркотици при подрастващите варират, в зависимост от използваното психоактивно вещество, както и начина на употреба (пушене, шмъркане, инжектиране и т.н.).

Освен това, наличието на гореизброените симптоми за уптреба на наркотици, не дават стопроцентова гаранция, че детето употребява наркотици, но определено са признак, че нещо с подрастващия не е наред и трябва да му бъде обърнато сериозно внимание.

Дори тийнейджърът да има лични проблеми, които не е споделил, но все още не употребява дрога или други психоактивни вещества, през пубертета наличието на проблеми и липсата на решения обикновено е сред основните рискови фактори за употреба на дрога при деца и тийнейджъри.

Поведенчески симптоми за употреба на наркотици

Сред поведенческите симптоми за употребата на наркотици при тийнейджърите обикновено е значителна промяна в поведението и навиците на подрастващия. Сред симптомите за употреба на наркотици при тийнейджърите е намалената способност на мозъка за фокусиране и ясна структурирана мисъл – ефекти, които могат да бъдат причинени при използването на някои видове психоактивни вещества.

Ето и списък и на някои други симптоми за употреба на наркотици, които се отнасят до поведението на тийнейджърите и понякога могат да бъдат сигнал за проблемна употреба на психоактивни вещества:

 • Повишена агресия или раздразнителност.
 • Промени в отношението към околните, поведението
 • Цялостни промени на личностно ниво.
 • Летаргия и апатия.
 • Депресия.
 • Внезапни промени на социалния кръг.
 • Резки и необясними промени в навиците и / или приоритетите.
 • Участие в престъпна дейност.

Тук отново трябва да добавим бележка, че по време на пубертета е нормално да се наблюдават промени в личността и те може да не са симптоми на употреба на наркотици от подрастващия. При всички положения обаче, ако поведението на тийнейджъра излиза извън рамките на добрия тон, е добре да се посъветвате с психолог и специалист по личностно развитие.

Как да преодолеем пристрастяването към наркотици?

Когато се развие пълна зависимост към употребата на психоактивни вещества (ПАВ), може да бъде изключително трудно да се спре употребата на наркотици и да бъде избегнат рецидив, без професионална рехабилитация на зависимия тийнейджър. Употребата на наркотици може да доведе до поражения върху тялото и психиката, а в крайна сметка да доведе и до фатален изход.

По тази причина, разпознаването на физическите или поведенческите симптоми на употребата на наркотици може да помогне да се предотврати по-нататъшното развитие на проблема. Затова, ако забележип, че ти или някой, когото обичаш, има проблем, от първостепенно значение е да потърсиш помощ веднага. Не е срамно да признаеш, че се нуждаеш от лечение за употреба на наркотици, а това може да бъде животоспасяващо.

Забелязали сте симптоми за употреба на наркотици у тийнейджъра? Свържете се с Ка Спорт – ТРАМПЛИН!

Ние сме насреща за консултация и помощ за установяване на проблема и преодоляване на зависимостта към наркотиците чрез психосоциална рехабилитация и личностно развитие!

Ние сме първи и засега единствени в България, които предлагаме рехабилитация на наркозависимост, специално насочена към деца и младежи, така че можем да ви помогнем с професионална консултация. Свържете се с нас!