Вижте какво споделя една майка, чийто син беше част на рехабилитационната програма в център „ТРАМПЛИН“:

Аз съм майка на бивш наркоман…

Много се дразня на хора, които казват, че няма бивши наркомани… Има!!!!! Аз вече познавам няколко.

Много искам и вярвам, че и моето момче ще си остане бивш, от една година е чист.

Няма да изпадам в подробности през какъв ад минах, преди да взема решение да го принудя да постъпи в терапевтична общност.

Всеки, който се е сблъскал с употребата, знае за какво става на въпрос – лъжи, кражби, обещания, агресия, разправии с полиция, училище… тъжно е, защото не са лоши деца, просто са тръгнали по лош път…

Изключително съм благодарна на д-р Майсторова – психиатър от Пловдив, която посетих за консултация по проблема употребяващо дрога дете.

На първата ни среща ми даде насоки, които в нашия случай бяха неприложими, за съжаление. При втората ни среща, тя беше категорична – комуна.

Много по-късно разбрах, че комуна и терапевтична общност са различни неща. Тя ме насочи към Трамплин, защото имаше обратна връзка и добри отзиви от родители, чиито деца вече са били там. След кратко проучване на чисто финансовата страна на нещата и съпоставяйки месечни такси в различни терапевтични общности, се спрях на Трамплин.

Въпросът беше как ще го закарам от Пловдив при тях, като комуникацията беше почти невъзможна – изпадаше в агресивни състояния, само като исках да поговорим, тотално отричаше, че употребява дрога. Свързах се с психолог от Трамплин, уговорихме си ден и час, когато да дойдат да го вземат от Пловдив. Само за 10 минути го уговориха и тръгна доброволно с тях.

Това беше първото ми възхищение от професионализма им. Последваха седмици и месеци на борба: негова, моя… тяхната помощ и подкрепа – изключително професионална, човешка; и им се доверих и им повярвах, бях им поверила най-скъпото си.

Но най-важното беше, че той им се довери и повярва, че възстановяването е възможно!

Поклон и респект за вас, невероятни хора и специалисти от Трамплин, за това, което правите, за грижата и подкрепата, за професионализма и всеотдайността, за всичко, което направихте за детето ми в нелекия път на възстановяването! За моралната подкрепа към мен. Благодаря!

Бих посъветвала всички родители с подобен проблем: търсете помощ. Хора, които да помогнат, винаги има. Пътят на възстанавяването не е лек, но е възможен само с компетентна подкрепа от професионалисти!!!

Бъдете здрави!