Симеон Парлапанов и Калин Петков бяха поканени в рубриката „Не/зависимите“ на предаването „Преди обед“ по bTV, за да разкажат малко повече за нарастващата употреба на наркотици сред тийнейджърите, през изповедта на Лъчезар.

Видеото можете да гледате в края на статията. Преди това представяме основната информация накратко.

Повече за „Не/зависимите“ по bTV

„Не/зависимите“ е рубрика в предаването „Преди обед“, излъчвано по bTV. Поредицата е единствената по рода си в телевизионния ефир и в нея всеки понеделник се обсъжда нарастващата употреба на наркотици, алкохол и хазартни игри.

Кога децата и тийнейджърите започват да употребяват психоактивни вещества?

Често споменаваме за увеличаващата се употреба на наркотици и намаляването на възрастта, в които децата и тийнейджърите опитват за първи път психоактивни вещества – наркотици или алкохол. Във видеото Ралица Стефанова споделя, че според данни от Александър Панайотов от Националния фокусен център,

през последните 4 години средната възраст на първата употреба на наркотично вещество е паднала от 14 на 13 години.

Но наблюденията показват, че всъщност реалната употреба започва е още на 12 години с алкохол.

Защо тийнейджърите опитват наркотици?

Във видеото Ралица Стефанова обобщава, че основната причина за започване на употребата от страна на тийнейджърите е, „защото всички го правят“. Това, че всички около тях са опитвали, заедно с желанието да видят какво изпитват те, както и любопитството как психоактивното вещество ще повлияе на него конкретно.


Как да разбера дали съм зависим от наркотиците?

Повече информация за факторите и причините за започване на употреба на наркотици можете да прочетете в двете ни статии по темата:


Как да предпазим детето от употреба на наркотици?

Този въпрос е изключително често задаван и обикновено отговорът, както ще видите и във видеото е „с информация“, но не сухите лекции за това колко е вредно да се пие и пуши, а такава, която може да достигне до детето, така че то да разбере, че забраната не идва от желание за контрол или поставяне на ограничения, а че е израз на любов и загриженост. В повечето случаи децата и тийнейджърите смятат, че опасността не се отнася за тях или че хората, които им дават съвети (особено ако са техните родители) са „заблудени“.


Как да кажа на родителите си, че употребявам наркотици

Повече информация и съвети за родители, свързани с алкохола и наркотиците, можете да намерите в категорията статии „Помощ за родители“


Изповедта на Лъчезар и родителите му за употребата на наркотици

Лъчезар е на 16 години. За първи път опитва наркотици и алкохол, когато е на 12 години, като започва с марихуана. Впоследствие опитва и други наркотици – екстази, метамфетамини. За него всичко е наред, дори когато започва да пуши марихуана всеки ден, а пред 2-3 дни – да взема и амфетамини.

В началото родителите му приемали това за нормално тийнейджърско любопитство и бунт, като мислели, че той пуши трева само от време на време. След като забелязали, че той отслабва драстично и личността му започва да се променя, започнали да се притесняват. Направили тестове за наркотици и започнали да търсят помощ за отказване от психоактивните вещества.

Лъчезар не смята, че има проблем, но се съгласява неохотно на рехабилитация заради притеснението на родителите си. Така попада в Ка Спорт – ТРАМПЛИН.

В началото Лъчезар смята да остане за две седмици, след което да прекрати програмата. Скоро обаче и той, и родителите му забелязват промяна и това ги мотивира да продължат борбата с наркотиците.

В момента Лъчезар е добре, дори „перфектно“, според неговата майка. Той продължава рехабилитацията си в Ка Спорт – ТРАМПЛИН, мечтае да завърши училище и да се реализира в София.

Случаят на Лъчезар ще разгледаме подробно в нашата категория „Споделено“, в която поместваме истории на зависими и техните родители. Ако искате да чуете историята от първо лице, можете да го направите във видеото по-долу:

Източник: уебсайт на bTV, предаване „Тази сутрин“ »

Направи първата крачка – ние сме до теб!

Понякога отнема години, докато осъзнаеш, че имаш проблем, а може да минат още повече, преди да потърсиш помощ. Затова, дори да мислиш, че можеш да спреш по всяко време, направи крачка, дори само за да успокоиш близките ти хора, които се притесняват за теб.

Свържи се с нас още сега – ние ще ти помогнем да откриеш своето ново Аз!