Когато употребяваш наркотици, вероятно си казваш, че всичко е само за забавление и е нещо, което всеки прави „за купона“. Въпреки че някои от твоите приятели са били арестувани за употреба на наркотици, а част от познатите ти са в затвора за разпространение на забранени вещества, ти не смяташ, че това е нещо, което се отнася за теб. Вероятно си мислиш, че след като много от твоите колеги често се обаждат в понеделник сутрин, за да си вземат болничен, а ти не отсъстваш от работа заради махмурлук, няма как някой да ти постави етикета „наркоман“ или „алкохолик“.

Не е важно кой какво казва за теб, а дали ти осъзнаваш и как приемаш проблема си. Когато си зависим от наркотиците, трябва да го признаеш първо пред себе си. Употребата „само за забавление“ може да е нещо много по-сериозно, но за да се справиш с проблема, първо трябва да осъзнаеш, че той съществува.

Признаци, по които можеш да познаеш зависимостта.

 1. Разчиташ на алкохола и/или наркотиците като най-добрият начин за справяне, когато си под стрес
 2. Нямаш време или пари, за да тренираш редовно или да се храниш правилно, защото предпочиташ да имаш повече за алкохол или наркотици.
 3. Не помниш моментите на употреба на наркотици или алкохол.
 4. Пропускаш училище, работа или семейни събирания, заради употреба на алкохол или наркотици – сам или с компания.
 5. Имаш много приятели, с които заедно споделяте тези навици.
 6. Използваш наркотици или пиеш повече и по-често от твоите приятели.
 7. Мисълта да спреш наркотиците или алкохола те напряга.
 8. Не можеш да се забавляваш, ако няма алкохол или наркотици.
 9. Взимали са ти книжката или си бил/а арестуван/а за употреба на наркотици или алкохол, но това не те е накарало да спреш употребата, дори за малко.
 10. Употребяваш повече наркотици или алкохол, отколкото си планира/а, дори когато си си поставил/а изрично лимит.
 11. „Взимаш назаем“ или крадеш пари, за да си набавяш дрога или алкохол

Изгради по-добра версия на себе си!

Когато приемеш това, че си зависим/а и искаш да потърсиш помощ, си готов/а да поемеш по пътя към по-добър живот за себе си. Избирайки да наскочиш наркотиците, можеш да бъдеш по-здрав, да изградиш нови полезни навици и да подобриш отношенията си с твоите приятели и близки. Можеш да тренираш, да ядеш здравословна храна и да бъдеш отново пълноценна част от обществото, без да се криеш и да робуваш на вредни навици. Хората отново ще започнат да разчитат на теб, а ти ще се почувстваш по-уверен/а в себе си и в способностите си. Не само можеш да станеш по-пълноценна личност, но и ще се чувстваш по-добре, а самооценката ти ще започне да се подобрява.

Надскочи себе си! Отиди отвъд зависимостта!

ТРАМПЛИН е твоят трамплин към твоето ново Аз. Ние сме тук, за да ти помогнем. Свържи се с нас още сега »